• Vriendelijke en vakkundige tandarts
  • Alle tandheelkundige kennis in huis
  • Ruimte voor nieuwe patiënten

Aften

Aften zijn kleine, pijnlijke zweertjes in de mond. Deze zweertjes bevinden zich vaak aan de binnenkant van de lip of wang, op het tandvlees of onder de tong. Aften beginnen vaak als blaasjes die later stuk gaan, waardoor de aft verandert in een pijnlijk zweertje. Een aft in de mond herkent u aan de grijswitte of gele kleur met een rode ontstoken rand. Tijdens het eten van zuur of erg warm voedsel kan een aft u stekende pijn bezorgen.

Heeft u vaak last van aften? Maak online een afspraak bij onze mondhygiënist om de oorzaak van de aften te achterhalen.


Een betrouwbare tandarts in Rotterdam

Bij Tandzorg Kralingen vindt u tandartsen met een Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) registratie. Deze registratie laat zien dat onze tandartsen bevoegd en bekwaam zijn. Om deze registratie te behouden, voldoen onze tandartsen aan een aantal registratienormen. Dit betekent dat onze tandartsen:

  • Gediplomeerd zijn en een geldige BIG-registratie hebben.
  • Bij- en nascholing volgen om hun vak bij te houden.
  • Werken volgens de praktijkrichtlijnen.
  • Open en toetsbaar zijn voor collega’s en patiënten.
  • Vloeiend Nederlands spreken.

 

Vandaag bij tandarts Gerritsma geweest, enorm vriendelijke geduldige tandarts (en assistente)
Vakkundig en zorgvuldig behandeld, heel fijn! — jolanda3839 vds

Bij Tandzorg Kralingen kunt u erop vertrouwen dat u behandeld wordt door tandartsen die de hoogste standaarden van kwaliteit en professionaliteit naleven.

De oorzaak van aften

Aften zijn een van de meest voorkomende slijmvliesafwijkingen in de mond. Zo heeft maar liefst 20 tot 30% van de bevolking wel eens last van een aft. Ondanks dat er veel onderzoek is gedaan naar de oorzaak van de zweertjes, is de precieze oorzaak van het ontstaan van aften niet bekend. Er zijn echter wel een aantal oorzaken waardoor aften kunnen ontstaan. Wij lichten de meest genoemde factoren voor u uit.

Een besmetting met een virus of bacterie

Een aft ontstaat door een besmetting met een virus of bacterie. Met name wanneer u een verminderde weerstand heeft, bent u extra gevoelig voor deze besmetting. Bij gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, kunnen aften voorkomen als bijwerking.

Slechte mondhygiëne

Gebitsproblemen of een slechte mondhygiëne kunnen aften veroorzaken. Een klein wondje in de mond kan het begin worden van een aft. Zo’n wondje kan ontstaan door te hard poetsen, een beugel, het (per ongeluk) bijten op de binnenkant van de wang of het nuttigen van hete voeding.

Chronische aandoeningen

Een andere oorzaak van aften zijn chronische aandoeningen waardoor de gezondheid wordt aangetast en de mond gevoeliger wordt voor infecties. Voorbeelden hiervan zijn darmaandoeningen zoals coeliakie en de ziekte van Crohn.

Chemotherapie

Chemotherapie wordt ingezet als behandeling tegen kanker. Het kankerremmende medicijn dat in chemotherapie zit, tast het mondslijmvlies aan waardoor de kans op aften en wondjes groter is.

Aften herkennen

Een aft is een klein, pijnlijk zweertje in de mond dat je vaak herkent aan een grijswit of gelig plekje met een rode, ontstoken rand. Meestal ontstaat een aft aan de binnenkant van de wangen of lippen, onder de tong, op het tandvlees of het gehemelte. In het begin kan het lijken op een blaasje, maar dit verandert snel in een open zweertje. Tijdens eten of drinken van bijvoorbeeld zuur of heet voedsel kan een aft extra gevoelig zijn, wat een stekende pijn veroorzaakt.

Behandeling van aften in de mond

Voor een aften in de mond is geen behandeling, maar gelukkig verdwijnen ze meestal vanzelf binnen 14 dagen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met poetsen en eten om verdere irritatie te voorkomen. Heb je veel last van de pijn? Dan zijn er bij de apotheek of drogist producten zoals pijnverlichtende gels verkrijgbaar die het ongemak kunnen verminderen.

Wat te doen tegen een aft?

1. Vermijd pittig eten

Pittig eten, zoals curry’s of gekruid voedsel, kan de pijn van een aft verergeren. Het prikt en irriteert het gevoelige gebied. Kies liever voor zachte, milde maaltijden totdat de aft genezen is.

2. Eet geen hard of scherp eten

Hard voedsel, zoals crackers of tosti’s, kan langs de aft schuren en het herstel vertragen. Kies daarom voor zachte voedingsmiddelen, zoals yoghurt of soep, om irritatie te voorkomen.

3. Eet voorzichtig

Belast de aft zo min mogelijk tijdens het eten. Kauw langzaam en laat voedsel niet direct op het gevoelige gebied komen.

4. Laat zure dranken staan

Frisdranken, vruchtensappen zoals sinaasappelsap of andere zure dranken kunnen flink prikken bij een aft. Kies liever voor water of milde dranken om irritatie te voorkomen.

5. Poets voorzichtig

Een aft vermijden tijdens het poetsen is lastig, maar je kunt het ongemak beperken door een zachte tandenborstel te gebruiken. Poets rustig en vermijd hard drukken.

6. Raak de aft niet aan

Het kan verleidelijk zijn om met je tong of vingers aan de aft te zitten, maar dit vertraagt het herstel. Probeer er zoveel mogelijk vanaf te blijven.

7. Gebruik eventueel paracetamol

Als de pijn van de aft je erg stoort, kun je een paracetamol nemen om het ongemak te verminderen.

8. Mondgel met lidocaïne

Bij veel pijn kan een mondgel met lidocaïne uitkomst bieden. Deze gel verlicht de pijn tijdelijk en is handig om vlak voor het eten aan te brengen. Je kunt deze gel bij de apotheek kopen.

Terugkerende aften

Heeft u regelmatig last van aften? Neem contact op met Tandartspraktijk Kralingen om de oorzaak te achterhalen. Wees voorzichtig met het langdurige gebruik van mondspoelingen die alcohol bevatten. Alcohol kan bij regelmatig gebruik het mondslijmvlies beschadigen, waardoor de kans op kleine wondjes en aften groter is.

Aften bij kinderen

Aften komen bij kinderen geregeld voor. Heeft uw kind aften? Maak dan een afspraak om de oorzaak hiervan te achterhalen. In sommige gevallen is het raadzaam om ook contact met de huisarts op te nemen, als:

  • de aften langer dan 2 weken blijven;
  • het kind ook koorts heeft en ziek is;
  • het kind jonger dan 2 jaar is en te weinig water drinkt;
  • het kind maag- of darmklachten heeft.

Ons advies bij een aft

Het ontstaan en uitbreiden van aften kunt u veelal voorkomen met een goede weerstand. Eet gezond en gevarieerd, beweeg minimaal 1,5 uur per dag en zorg dat u voldoende slaap krijgt. Daarnaast is een goede mondhygiëne van groot belang om wondjes, ontstekingen en aften in de mond te voorkomen. Onze tandartsen en mondhygiënisten informeren u hier graag over. Schrijf u in als nieuwe patiënt bij Tandzorg Kralingen of maak direct een afspraak.


Veelgestelde vragen over aften

Hoe ontstaan aften?

De exacte oorzaak van aften is niet bekend, maar ze ontstaan vaak door kleine wondjes in de mond, zoals bijten op je wang of te hard poetsen. Ook factoren zoals stress, verminderde weerstand, bepaalde voedingsmiddelen of een slecht passend kunstgebit kunnen een rol spelen.

Welke vitamine krijgt u te weinig binnen bij aften?

Een tekort aan vitamine B12, ijzer of foliumzuur kan in sommige gevallen bijdragen aan het ontstaan van aften. Toch is dit niet altijd de oorzaak, want aften kunnen ook door andere factoren ontstaan, zoals stress of kleine wondjes in de mond. Twijfelt u of een vitaminetekort bij u een rol speelt? Bespreek het met uw tandarts of huisarts.

Zijn aften gevaarlijk voor de gezondheid?

Aften zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Wanneer u echter last heeft van aften en hoge koorts raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts en/of tandarts, omdat er in dit geval sprake kan zijn van een infectieziekte.

Wanneer moet ik de tandarts raadplegen bij een aft?

Indien de aft binnen 2 weken niet weg is, raden wij u aan om contact op te nemen met de tandarts. Ook wanneer u vaak last heeft van aften, dient u contact op te nemen met de tandarts of mondhygiënist. De specialisten van tandartspraktijk Kralingen kunnen dan de oorzaak van uw aften achterhalen en indien mogelijk het probleem verhelpen.

Zijn er geneesmiddelen tegen aften?

Er zijn geen geneesmiddelen tegen aften. Wel zijn er middelen zoals GUM en Lactona die pijnverlichtend werken.