Een wortelkanaalbehandeling is noodzakelijk bij een ontstoken wortelkanaal. Een ontsteking kan door verschillende oorzaken ontstaan, zoals tandbederf of een lekkende vulling. Het is ook mogelijk dat de ontsteking geen directe klachten geeft. Om de tand of kies te redden zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren.
- Uitgebreid consult tijdens de eerste afspraak
- Ervaren en betrokken tandartsen
- Overzichtelijke kostenindicatie na de eerste afspraak
Een betrouwbare tandarts in Rotterdam
Bij Tandzorg Kralingen vindt u tandartsen met een Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) registratie. Deze registratie laat zien dat onze tandartsen bevoegd en bekwaam zijn. Om deze registratie te behouden, voldoen onze tandartsen aan een aantal registratienormen. Dit betekent dat onze tandartsen:
- Gediplomeerd zijn en een geldige BIG-registratie hebben.
- Bij- en nascholing volgen om hun vak bij te houden.
- Werken volgens de praktijkrichtlijnen.
- Open en toetsbaar zijn voor collega’s en patiënten.
- Vloeiend Nederlands spreken.
Praktijk met tandartsen die prettig in de omgang zijn en veel kennis hebben van hun vak. Ook weten ze goed om te gaan met angstige patiënten. — Renate de Jonge
Bij Tandzorg Kralingen kunt u erop vertrouwen dat u behandeld wordt door tandartsen die de hoogste standaarden van kwaliteit en professionaliteit naleven.
Meer informatie over wortelkanaalbehandelingen
- Wat is een wortelkanaalontsteking?
- Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
- De behandeling
- Cliëntervaringen
- Veelgestelde vragen
- Napijn
- Kosten en vergoeding
- Contact
Wat is een wortelkanaalontsteking?
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon met één of meerdere wortels. De kroon is het zichtbare gedeelte en de wortel is niet zichtbaar; de wortel bevindt zich in het kaakbot onder het tandvlees. Elke wortel heeft een kanaal waar zenuwen en bloedvaten doorheen lopen. Dit tandweefsel van zenuwen en bloedvaten heet pulpa. Als uw pulpa ontstoken is moet u een wortelkanaalbehandeling ondergaan, want ontstoken weefsel geneest namelijk niet uit zichzelf. Als het weefsel niet verwijderd wordt kan de ontsteking uw kaakbot aantasten, waardoor tanden en kiezen uiteindelijk los gaan zitten of uitvallen.
Een ontsteking in het wortelkanaal gaat in veel gevallen gepaard met pijn, maar dat is niet altijd het geval. Een ontsteking kan ook ontstaan zonder dat u het merkt. Tandbederf, een lekkende vulling of een harde klap op uw tand kunnen zorgen voor een ontsteking van het tandweefsel. Omdat een ontsteking niet altijd direct klachten geeft, adviseren we u om bij twijfel contact op te nemen met de praktijk via telefoonnummer 010 – 414 2248. Met een röntgenfoto zal de tandarts goed kunnen beoordelen of een wortelkanaalbehandeling nodig is.
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
Tijdens een wortelkanaalbehandeling zal de tandarts het ontstoken tandweefsel uit het wortelkanaal verwijderen. Ontstoken tandweefsel herstelt niet meer en daardoor moet het verwijderd worden om aantasting van het kaakbot of het uitvallen van tanden en/of kiezen te voorkomen.
De behandeling van het wortelkanaal
Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit meerdere stappen. Hieronder hebben wij de behandeling stapsgewijs uiteengezet:
Stap 1: ontsteking
Een tand of kies is aangetast door tandbederf, een lekkende vulling, een harde klap of iets dergelijks en er is een ontsteking van het tandweefsel in het wortelkanaal ontstaan.
Stap 2: behandelplan
Tijdens een eerste afspraak bespreekt de tandarts het behandelplan en krijgt u een bijbehorende kostenindicatie. Ook maakt de tandarts één of meerdere röntgenfoto’s om uw gebit te beoordelen. De foto’s worden gebruikt om de controle over het verloop van de behandeling te houden.
Stap 3: verdoving
Wanneer uw tandweefsel (gedeeltelijk) levend is, wordt uw wortelkanaal behandeld onder verdoving. Een verdoving is niet nodig wanneer uw weefsel afgestorven is.
Stap 4: ontstoken weefsel verwijderen
Tijdens de behandeling zal de tandarts uw tand of kies met een boortje openmaken om toegang te krijgen tot het wortelkanaal en het ontstoken weefsel. Wanneer de weg tot het wortelkanaal geopend is, kan het ontstoken weefsel verwijderd worden.
Stap 5: kanaal reinigen
Nadat het ontstoken weefsel verwijderd is, reinigt de tandarts het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij/zij het kanaal schoon met een desinfecterende vloeistof. Na de reiniging wordt met een microscoop gecontroleerd of het kanaal helemaal schoon is.
Stap 6: wortelkanaal afsluiten
Wanneer het wortelkanaal schoon is, wordt het kanaal gevuld en afgesloten met een vulling.
Let op: wanneer de tand of kies verzwakt is door de behandeling, kan het nodig zijn om een kroon te plaatsen.
Ervaringen met onze wortelkanaalbehandeling
“Ik heb altijd angst gehad voor de tandarts. Mijn vorige tandarts was ruw met behandelingen en ook heel onduidelijk. Ik wist nooit precies wat me te wachten stond. Sinds ik bij Tandzorg Kralingen zit is mijn angst helemaal weg. Alles wordt van te voren verteld zonder dat ik er zelf om moet vragen. Ze doen hun uiterste best om te voorkomen dat je pijn krijgt en blijven met je communiceren tijdens de behandelingen. Ik heb een wortelkanaalbehandeling gehad en een gaatje laten vullen en ik ben erg tevreden over beide behandelingen. Ik voel me op mijn gemak bij Tandzorg Kralingen en ga nu ook met plezier!”
– Mirko (Rotterdam), Independer.
“Na jaren bij een tandarts te zijn geweest, ben ik door een verhuizing van tandarts verwisseld. Wat een verademing is Tandzorg Kralingen. Niet alleen hebben ze alle fouten van de vorige tandarts verholpen, ze leggen het ook duidelijk uit wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Met de technische snufjes kunnen ze meteen de röntgenfoto’s erbij pakken om je te laten zien wat er aan de hand is. De keus die volgt bepaal je zelf.”
– Anoniem, Independer.
“Ik ben al vele jaren patiënt en erg tevreden. Hier wordt je behandeld door betrokken en geduldige tandartsen die meedenken en je op je gemak stellen. Het is een prettige praktijk met vriendelijke assistenten!”
– Anoniem, Zorgkaart Nederland.
Contact
Tandzorg Kralingen
Voorschoterlaan 31a
3062 KG Rotterdam
Openingstijden
Maandag:08.15 – 17.00
Dinsdag:08.15 – 17.00
Woensdag:08.15 – 17.00
Donderdag:08.15 – 17.00
Vrijdag:08.15 – 17.00
Zaterdag:Op afspraak
Zondag:Gesloten
Veelgestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen
Hieronder beantwoorden wij een aantal veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.
Hoe herken ik een wortelkanaalontsteking?
Een wortelkanaalontsteking is te herkennen aan gevoelige tanden, bijvoorbeeld tijdens het drinken van koude of warme dranken of het eten van zoetigheid. Het is ook mogelijk dat u moeite heeft met kauwen door een vervelende aanhoudende pijn of zelfs een constante kloppende pijn. Als de wortel in het wortelkanaal al afgestorven is, voelt u niets van de ontsteking.
Wanneer zijn er meerdere behandelingen nodig?
Als een tand of kies al eens behandeld is voor een ontstoken wortelkanaal en dit niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, kunnen wij de behandeling opnieuw uitvoeren met speciale apparatuur. Met behulp van een microscoop trachten we de oorzaak te achterhalen en het wortelkanaal verder te behandelen.
Kan elke tand of kies behandeld worden?
In bepaalde gevallen is een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer een tand of kies verwijderd moet worden. De tandarts kan u uitgebreid adviseren over een oplossing in een dergelijke situatie, bijvoorbeeld over een implantaat, kroon of brug.
Is een behandeling pijnlijk?
Bij levend tandweefsel wordt u behandeld onder verdoving, waardoor de behandeling geheel pijnvrij uitgevoerd kan worden.
Hoelang duurt een wortelkanaalbehandeling?
De tijdsduur van de behandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen en in welke mate de kanalen goed vindbaar zijn. Indien meerdere wortelkanalen behandeld moeten worden, kan in overleg besloten worden om de behandeling in meerdere sessies te doen. Gemiddeld duurt een wortelkanaalbehandeling één tot drie uur.
Verkleuren van tanden of kiezen na de behandeling?
Tanden en kiezen verkleuren meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Mochten uw tanden of kiezen toch verkleuren, dan kunt u contact opnemen met onze praktijk. Wij voeren behandelingen uit om dergelijke problemen te verhelpen.
Ervaar ik pijn na de behandeling?
Het is mogelijk dat u na de behandeling enige napijn ervaart. Het is normaal dat de napijn enige dagen aanhoud, maar u kunt de pijn natuurlijk onderdrukken met een pijnstiller. Indien uw pijn na twee tot drie dagen niet afneemt, verzoeken wij u om contact op te nemen met onze praktijk.
Wat kost een wortelkanaalbehandeling?
De kosten van een wortelkanaalbehandeling zijn afhankelijk van de omvang en de complexiteit van de behandeling, de vorm en de grootte van de vulling die nodig is en van uw tandartsverzekering. De wortelkanaalbehandeling is een uitgebreide behandeling waarbij we u vooraf informeren over de kosten. Het behandelplan met bijbehorende kostenindicatie wordt schriftelijk vastgelegd, zodat u de prijs vooraf inzichtelijk heeft. Na uw akkoord plannen we een datum in om de wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Over het algemeen is het mogelijk om de behandeling binnen 10 werkdagen na het consult te ondergaan.
Worden de kosten voor een wortelkanaalbehandeling vergoed?
De vergoeding van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van uw (aanvullende) tandartsverzekering. Wij adviseren altijd om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar, zodat u voorafgaand aan de behandeling inzichtelijk heeft of u recht heeft op een vergoeding.
Maak een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling in Rotterdam
Wilt u graag meer informatie over een wortelkanaalbehandeling of wilt u direct een afspraak inplannen voor een consult? Vul dan onderstaand contactformulier of bel onze praktijk via 010 – 414 2248.